Bijtelling en financial lease: hoe werkt dat?

Ondernemers en zzp'ers die een lening wensen met een auto als zekerheid

Bijtelling en financial lease: wat zijn de regels en wat betekent dit in de praktijk? Het zijn vragen die veel klanten ons stellen. Met een auto van de zaak of een zakelijke auto als ZZP’er of MKB’er spreekt de Belastingdienst namelijk van loon in natura. De zakelijke auto wordt behandeld als een vorm van inkomsten, waardoor u daar belasting over dient te betalen. Tenminste, indien u de auto in een kalenderjaar meer dan 500 kilometer privé gebruikt. Blijft u binnen die vrijstelling? Dan hoeft u bij financial lease geen bijtelling te betalen.

De bijtelling berekent de Belastingdienst op basis van een percentage van de cataloguswaarde. Het tarief hangt af van de CO2-uitstoot van de auto. Elektrische auto’s kennen een sterk verlaagd tarief, ten opzichte van het tarief voor auto’s met een benzine-, LPG- of dieselmotor.

Bijtelling vanaf 2017: een stuk eenvoudiger

De bijtelling voor financial lease is sinds 1 januari 2017 een stuk eenvoudiger geworden. We onderscheiden nog 2 tarieven:

Auto’s met 0 gram CO2/km (elektrische auto’s):
4% bijtelling per jaar

Auto’s vanaf 1 gram CO2/km (niet-elektrische auto’s):
22% bijtelling per jaar

De bijtelling word berekend ten opzichte van de catalogusprijs en hangt af van de hoogste belastingschijf waar u in valt. Koopt u een auto van €40.000? Bij een bijtelling van 22% per jaar betekent dit bruto €8.800 per jaar. Bij een elektrische auto is dit slechts €1.600 per jaar. Dit bedrag telt u op bij het inkomen. Daardoor betaalt u, afhankelijk van de hoogste belastingschijf waarin u valt, netto een extra bedrag aan belasting.

Bijtelling van voor 2017: goedkoper rijden

Voor 1 januari 2017 was er sprake van meerdere categorieën voor de bijtelling. Auto’s die al in 2016 op kenteken worden gezet zijn nog beschikbaar met 15% bijtelling of 21% bijtelling, mits ze niet teveel CO2/km uitstoten. Auto’s die in 2015 op kenteken werden gezet zijn zelfs nog beschikbaar met 7%, 14% of 20% bijtelling.

Een lage bijtelling betalen bij financial lease? Kies bij nieuwe auto’s dan voor een elektrisch model. Indien u een gebruikte auto wilt rijden is het verstandig om na te gaan wanneer die op kenteken werd gezet. Het is met auto’s uit 2015 en 2016 dan nog goed mogelijk om voordeel te behalen. Auto’s met 14% bijtelling uit 2015 die in 2017 gewoon 22% bijtelling zouden krijgen zijn bij een cataloguswaarde zomaar €3.200 bruto per jaar voordeliger. Dat betekent een voordeel van bijna €270 per maand.

Het is de moeite waard om u goed te laten adviseren over de bijtelling bij financial lease. Wij kunnen u helpen het bedrag aan te betalen bijtelling te berekenen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. We houden daarbij rekening met de huidige tarieven voor de bijtelling, net als die uit 2015 en 2016. Op die manier kunt u gebruik maken van financial lease, zonder dat de bijtelling voor privégebruik van de zakelijke auto te hoog uit zal vallen.

Nieuw binnen gekomen occasions

Ons leasevoorraad wordt dagelijks vernieuwd