Wat is het verschil tussen een auto leasen en kopen?

Belangrijkste verschillen tussen financial lease en operational lease

Het verschil tussen een auto leasen of een auto kopen is groot. Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rij, zowel met financial lease als operational lease. Het grootste verschil tussen een auto kopen of leasen? Bij lease betaalt u een vast bedrag per maand, vanaf de eerste kilometers die u ermee gaat rijden. Direct wegrijden met de auto, zonder dat u daar eerst jaren voor hoeft te sparen.

Op die manier betaalt u tijdens het gebruik voor de auto, in plaats van dat u daar jaren vooraf geld voor opzij dient te leggen. Hier staat tegenover dat er bij koop sprake is van ‘virtuele’ afschrijving op de auto, terwijl u bij lease daadwerkelijk bedragen per maand betaalt aan de leasemaatschappij.

Financial of Operational Lease

Houd er rekening mee dat we financial lease en operational lease onderscheiden. In het eerste geval wordt u wél economisch eigenaar van de auto, staat de zakelijke auto op de balans en is er een rente- en investeringsaftrek mogelijk. U heeft een onbeperkt kilometrage, u kunt voortijdig het contract beëindigen, heeft recht op BTW-teruggave over de aanschafprijs en kunt eenvoudig nagaan wat u betaalt aan afschrijving en rente.

Zowel operational lease als financial lease zorgen voor een lage investering en behoud van kwaliteit. Met operational lease kunt u de reparatie- en onderhoudskosten voorkomen, al is er geen sprake van alle andere bovengenoemde voordelen. Financial lease is voor ondernemers daardoor veelal de meest aantrekkelijke keuze. In vergelijking tot het kopen van de auto biedt het precies dezelfde voordelen, plus de mogelijkheid tot een lage investering en behoud van liquiditeit. U hoeft geen grote investering in de auto te doen, omdat u daar maandelijks een vast bedrag voor betaalt.

Auto kopen: financial lease

De verschillen tussen een auto leasen en kopen? Die zijn groot bij operational lease, maar niet zo groot bij financial lease. U bent volledig eigenaar en geniet van fiscale voordelen. Bovendien kunt u de investering spreiden over de periode waarin u er gebruik van maakt, waardoor uw werkkapitaal behouden blijft. U kunt andere investeringen doen of de lopende kosten blijven voldoen.

Op die manier is het voor zakelijke klanten vaak interessanter om hun auto te leasen dan te kopen. Met name financial lease biedt een aantal voordelen ten opzichte van de traditionele aanschaf daarvan.

We helpen u graag te berekenen wat de kosten per maand zijn voor een auto op basis van financial lease. U kunt dat dan zelf vergelijken met de investering om een auto te kopen. Kijk goed naar de grote investering die u dient te doen, ten opzichte van het werkkapitaal dat er beschikbaar is. Op die manier kunt u zelf de verschillen tussen (financial) lease en koop ontdekken, om daarin de juiste keuze te maken.

Nieuw binnen gekomen occasions

Ons leasevoorraad wordt dagelijks vernieuwd